smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Żurek

Składniki

biała kiełbasa
1 kg
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
jajka
5 sztuk
liście laurowe
6 sztuki
majeranek
do smaku
olej rzepakowy
kilka kropli
pieprz
kilka ziaren
śmietana
400 ml
sól
do smaku
woda
2,5 l
włoszczyzna
pęczek
ziele angielskie
kilka ziaren
ziemniaki
4 sztuki
żurek
750 ml

Sposób przygotowania

1. Białą kiełbasę i warzywa zalewamy zimną wodą. Całość gotujemy, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Usuwamy szumowiny i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

2. Wyjmujemy kiełbasę i warzywa. Kiełbasę po ostudzeniu kroimy w plastry i smażymy na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem, a następnie przekładamy do garnka z wywarem.

3. Wlewamy zakwas, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek. Całość gotujemy około 10 minut.

4. Zupę zaciągamy śmietaną i podajemy z ugotowanymi jajkami.

Najczęściej czytane