smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Tartaletki migdałowe z jabłkiem

Składniki

cukier
300 g
cynamon
1/2 łyżeczki
jabłka
200 g
masło
100 g
migdały
100 g
mleko
50 ml
żółtko
5 sztuk

Sposób przygotowania

1. Masę jabłkową gotujemy w rondelku, dodajemy cynamon i trzymamy na ogniu kilka minut, tak aby odparowała z niej woda i stała się gęsta. Całość pozostaw do wystudzenia.

2. Migdały rozdrabniamy w mikserze lub moździerzu. Ciepłe masło miksujemy z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy migdały i mleko stopniowo, tak aby masa nie była za rzadka.

3. Ciasto mieszamy i wykładamy do małych foremek na tartaletki. W środku każdej robimy wgłębienie i umieszczamy porcję schłodzonej masy jabłkowej.

4. Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 25-30 minut.

Najczęściej czytane