smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Sałatka z kalafiora

Składniki

bułka tarta
1 łyżka
cukier
1 łyżka
groszek konserwowy
według uznania
kalafior
2 średnie sztuki
majonez
według uznania
masło
2 łyżki
pomidory
według uznania
sól
2 płaskie łyżki
woda
2 l
żółty ser
według uznania

Sposób przygotowania

1. Umyte i obrane z listków kalafiory w całości wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli (woda powinna mieć lekko słono-słodki smak).

2. Gotować pod uchyloną pokrywką około 20-25 minut. Wyjmujemy kalafiory cedzakową łyżką, polewamy masłem (lub margaryną) z bułką tartą.

3. Ostudzony kalafior dzielimy na części i mieszamy z majonezem. Dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory, żółty ser czy względnie odsączony zielony groszek.

Najczęściej czytane