smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Krem kalafiorowy

Składniki

cukier
szczypta
kalafior
1 duża sztuka
mąka
1 łyżeczka
natka pietruszki
do posypania
rosół
1 l
śmietana
1/2 szklanki
sól
do smaku
żółtko
2 sztuki

Sposób przygotowania

1. Kalafior ugotować w wodzie z solą i cukrem. Jak będzie zupełnie miękki, wyjmujemy z wywaru, ściąć z wierzchu sam „kwiat”, resztę przecieramy przez sito z niewielką ilością wywaru.

2. Dodajemy do rosołu i buliony kalafior, zaprawiamy śmietaną z mąką, po czym „zaciągnąć” zupę żółtkami: rozetrzeć je z odrobiną gorącej zupy i wlać do reszty zupy utrzymując chwilę na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.

3. Po odstawieniu z ognia, wylać na talerze lub do wazy, dodając „kwiat” kalafiorowy i zieleninę.

Najczęściej czytane