smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Biała kiełbasa z chrzanowo-koperkowym sosem

Składniki

biała kiełbasa
1 kg
bulion
0,5 l
cebula
1 sztuka
koperek
2 pęczki
liście laurowe
5 sztuk
majeranek
2 łyżki
mąka pszenna
3 łyżki
masło
60 g
pieprz
do smaku
śmietana
150-200 ml
sól
do smaku
tarty chrzan
3 łyżki
ziele angielskie
5 ziarenek

Sposób przygotowania

1. Kiełbasę parzymy we wrzątku z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego oraz liści laurowych.

2. Masło topimy na niewielkim ogniu i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy. Dodajemy bulion i nadal mieszamy tak, aby nie powstały grudki z mąki. Częścią sosu hartujemy śmietanę, a następnie ją wlewamy i całość mieszamy. Na końcu dodajemy chrzan, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem.

3. Kiełbasę smażymy lub pieczemy i podajemy z przygotowanym sosem.

Najczęściej czytane