smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Zupa zielona

Składniki

cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
ogórek sałatkowy
1 sztuka
oliwa
1 łyżka
pieprz
do smaku
rukiew wodna
80 g
zielona fasolka szparagowa
125 g
ziemniaki
200 g

Sposób przygotowania

1. Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Dusić na niej przez 3-4 minuty posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, aż staną się miękkie. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dusimy 2-3 minuty.

2. Dodajemy wywar warzywny (lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

3. Dodajemy pokrojony w kostkę ogórek i wszystkie warzywa gotujemy przez kolejne 3 minuty, aż zmiękną. Na próbę wyjmujemy jeden kawałek ziemniaka, przekroić i sprawdzić, czy daje się łatwo rozdzielić.

4. Dodajemy rukiew wodną i gotujemy, aż opadnie na dno. Następnie przekładamy wszystko do miksera i miksujemy na gładki krem. Zamiast miksowania można rozgnieść całość tłuczkiem do ziemniaków i przetrzeć przez sito.

5. Zieloną fasolkę szparagową dusimy w garnku przez 3-4 minuty we wrzącej wodzie, aż zmięknie.

6. Ugotowaną fasolkę dodać do zupy, całość podgrzać i doprawić pieprzem i solą.

Najczęściej czytane