smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Zupa z kiełbasą polską

Składniki

bulion mięsny
2 l
cebula
1 sztuka
jabłka
4 sztuki
kiełbasa polska
250 g
mąka
2 łyżki
masło klarowane
100 g
natka pietruszki
pół pęczka
pieprz
do smaku
seler
150 g
ser camembert
240 g
śmietana 30%
150 ml
sól
do smaku

Sposób przygotowania

1. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Cebulę i seler kroimy w kostkę.

2. W rondlu rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy seler i smażymy kolejne trzy minuty, po czym dodajmy jabłka i mieszając smażymy około 5 minut.

3. Całość posypujemy mąką, mieszamy i po 3 minutach dodajemy bulion, kiełbasę i pokrojony w kostkę camembert, którego wcześniej pozbawiamy skórki. Zupę gotujemy 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby ser dobrze się rozpuścił.

4. Zupę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy z niej kiełbasę i miksujemy z dodatkiem śmietany. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajmy z kawałkami kiełbasy, posypaną natką pietruszki.

Najczęściej czytane