1. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Cebulę i seler kroimy w kostkę.
2. W rondlu rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy seler i smażymy kolejne trzy minuty, po czym dodajmy jabłka i mieszając smażymy około 5 minut.
3. Całość posypujemy mąką, mieszamy i po 3 minutach dodajemy bulion, kiełbasę i pokrojony w kostkę camembert, którego wcześniej pozbawiamy skórki. Zupę gotujemy 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby ser dobrze się rozpuścił.
4. Zupę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy z niej kiełbasę i miksujemy z dodatkiem śmietany. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajmy z kawałkami kiełbasy, posypaną natką pietruszki.