1. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku i wrzucamy do niego posiekaną cebulę. Całość dusimy około 3-4 minut, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i obraną, pokrojoną w grubą kostkę dynię. Całość dusimy około 2 minut przez cały czas mieszając.
2. Dodajemy podgrzany wywar warzywny (może być drobiowy), sok pomarańczowy i zmieloną skórkę pomarańczową oraz 2 łyżki świeżego tymianku. Przykrywamy garnek i całość gotujemy przez 20 minut, aż dynia stanie się miękka.
3. Zawartość garnka miksujemy lub rozgniatamy drobno tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Do zmiksowanej zupy dodajemy mleko i mieszamy. Następnie wsypujemy resztę tymianku.
5. Gotową zupę podajemy z chrupiącym chlebem.