smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Zupa kurkowa

Składniki

bulion warzywny
2 l
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
jajka
6 sztuk
kurki
0,5 kg
masło klarowane
100 g
ocet spirytusowy 10%
3 łyżki
pieprz
do smaku
śmietana 30%
150 ml
sól
do smaku
szczypiorek
pęczek

Sposób przygotowania

1. Cebulę, czosnek i szczypiorek siekamy, a marchew kroimy w cienkie paski.

2. W rondlu podgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki, a po 5 minutach dodajemy czosnek i całość smażymy jeszcze 5 minut.

3. Całość zalewamy bulionem, dodajemy marchewkę i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajmy śmietanę, czekamy aż wywar się zagotuje, po czym doprawiamy zupę dolą oraz pieprzem.

4. W oddzielny rondlu gotujemy litr wody i dodajemy ocet oraz doprawiamy solą. Wodę mieszamy łyżką tak, aby cały czas była w ruchu okrężnym. Wbijamy po kolei jajka, gotujemy je około 4 minuty i odcedzamy.

5. Zupę podajemy z jajkiem w koszulce, posypanym posiekanym szczypiorkiem.

Najczęściej czytane