1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 1 cm, a następnie podzielić na 4 części.
2. Ziemniaki i marchewkę obrać. Pomidory i ziemniaki pokroić drobno, a marchew w paski o grubości 2,5 cm, natomiast pora w drobne krążki.
3. Fasolę cannelini wraz z sosem z puszki przelać do dużego garnka i wymieszać z bakłażanem, pomidorami, marchewką, ziemniakiem i porem.
4. Dodać wywar z warzyw lub drobiu i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut.
5. Grzyby moczymy 10 minut w ciepłej wodzie. Bazylię, grzyby i wodę, w której się moczyły oraz makaron dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy 5 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
6. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pesto. Całość mieszamy.
7. Gotową zupę można podawać ze świeżo startym parmezanem.