smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Zupa jarzynowa z fasolką cannelini

Składniki

bakłażan
1 sztuka
bazylia
2 łyżeczki
borowiki
10 g
fasola cannelini
420 g
kostka rosołowa
2 sztuki
makaron vermicelli
50 g
marchewka
1 sztuka
parmezan
do posypania
pomidory
2 sztuki
por
1 sztuka
sos pesto
3 łyżki
ziemniaki
1 sztuka

Sposób przygotowania

1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 1 cm, a następnie podzielić na 4 części.

2. Ziemniaki i marchewkę obrać. Pomidory i ziemniaki pokroić drobno, a marchew w paski o grubości 2,5 cm, natomiast pora w drobne krążki.

3. Fasolę cannelini wraz z sosem z puszki przelać do dużego garnka i wymieszać z bakłażanem, pomidorami, marchewką, ziemniakiem i porem.

4. Dodać wywar z warzyw lub drobiu i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut.

5. Grzyby moczymy 10 minut w ciepłej wodzie. Bazylię, grzyby i wodę, w której się moczyły oraz makaron dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy 5 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

6. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pesto. Całość mieszamy.

7. Gotową zupę można podawać ze świeżo startym parmezanem.

Najczęściej czytane