1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy do około 40°C, dodajemy drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodaj pozostałą mąkę, cukier i masło (1 łyżkę pozostaw do przygotowania masy makowej). Ciasto wyrabiamy ręką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Masę makową mieszamy z resztą masła i cukrem waniliowym.
3. Z ciasta przygotowujemy wałki o grubości palca i długości około 50 cm, a następnie zakręcamy je na stole w lewą stronę od środka do zewnątrz w kształcie ślimaka. Po trzecim okręgu kontynuuj zawijanie ślimaka na górze przygotowanej pierwszej warstwy. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, obsypujemy je przygotowaną masą makową i pieczemy w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.
4. Z cukru pudru i łyżki wody przygotowujemy lukier, a następnie dekorujemy schłodzone zawijańce.