1. Oliwę rozgrzewamy na patelni, na którą wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Całość dusimy przez 3-4 minuty, aż cebula zmięknie.
2. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, umyty ryż i suszone oregano. Całość dusimy 2-3 minuty cały czas mieszając, aż olej połączy się dokładnie z ryżem.
3. Dodajemy powoli podgrzany wywar warzywny (może być drobiowy) oraz białe wino. Czekamy aż oba składniki się dobrze połączą.
4. Po 15 minutach, kiedy wino i wywar się połączą, a ryż stanie się miękki zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
5 .Ser kroimy na 12 małych kostek. Bierzemy do ręki około 1 łyżki ryżu, w środku umieszczamy ser i formujemy rękoma kulkę.
6. Rozgrzewamy olej na patelni bardzo mocno i umieszczamy na niej 4 kulki ryżowe, które smażymy przez około 2 minuty na złotobrązowy kolor.
7. Gotowe kuleczki zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i pozostawiamy na kuchennym papierze, aby pozbyć się tłuszczu. Dekorujemy odrobiną świeżej bazylii. Serwujemy na gorąco.