smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Zasmażane kuleczki risotto

Składniki

bazylia
do dekoracji
białe wytrawne wino
100 ml
cebula
1 sztuka
czerwona papryka
1/2 sztuki
czosnek
1 ząbek
mozzarella
75 g
olej
do smażenia
oliwa
2 łyżki
oregano
1 łyżeczka
ryż arborio
150 g
wywar warzywny
400 ml

Sposób przygotowania

1. Oliwę rozgrzewamy na patelni, na którą wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Całość dusimy przez 3-4 minuty, aż cebula zmięknie.

2. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, umyty ryż i suszone oregano. Całość dusimy 2-3 minuty cały czas mieszając, aż olej połączy się dokładnie z ryżem.

3. Dodajemy powoli podgrzany wywar warzywny (może być drobiowy) oraz białe wino. Czekamy aż oba składniki się dobrze połączą.

4. Po 15 minutach, kiedy wino i wywar się połączą, a ryż stanie się miękki zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

5 .Ser kroimy na 12 małych kostek. Bierzemy do ręki około 1 łyżki ryżu, w środku umieszczamy ser i formujemy rękoma kulkę.

6. Rozgrzewamy olej na patelni bardzo mocno i umieszczamy na niej 4 kulki ryżowe, które smażymy przez około 2 minuty na złotobrązowy kolor.

7. Gotowe kuleczki zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i pozostawiamy na kuchennym papierze, aby pozbyć się tłuszczu. Dekorujemy odrobiną świeżej bazylii. Serwujemy na gorąco.

Najczęściej czytane