1. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, a zółtka ucieramy ze szklanką cukru. Dodajmy 300 g zmielonych orzechów, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą.
2. Dodajmy łyżką delikatnie pianę z białek i łączymy z masą. Całość wlewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę.
3. Przygotowujemy krem. W rondelku podgrzewamy mleko ze szklanką cukru i żółtkiem. Zagotowujemy ciągle mieszając. Kiedy wystygnie miksujemy z masłem na gładką masę. Dodajmy kakao, aby otrzymać czekoladowy kolor.
4. Jak ciasto ostygnie, przekrajamy je na połowę wzdłuż i smarujemy kremem. Boki smarujemy pozostałą częścią kremu i dekorujemy pozostałymi mielonymi orzechami, a górę posypujemy zmieloną kawą (może być też kakao). Przed podaniem schłodzić w lodówce.