1. Słoninę (najlepiej pancetta) kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na patelnią i smażymy 3-4 minuty, aż uzyskamy brązowy kolor. Następnie ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
2. Patelnię polać oliwą, umieścić na niej cebulę pokrojoną w cienkie krążki i rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko smażymy na dużym ogniu przez 4 minuty. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze przez 15 minut, aż do całkowitej karmelizacji warzyw.
3. Dodajemy wywar warzywny (może być mięsny) i zagotować. Zmniejszyć płomień i całość gotować jeszcze przez 10 minut.
4. Kromki chleba (ciabatta lub innego włoskiego) prażyć na gorącym grillu przez 2-3 minuty, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Posmarować masłem, nałożyć ser i pokroić na nieduże kawałki.
5. Podsmażoną słoninę dodać do zupy i doprawić pieprzem i solą. Przelać na talerz i przybrać gotowymi kawałkami chleba.