1. Zmielone orzechy mieszamy z mąką, dodajmy masło, żółtko i całość zagniatamy. Następnie przekładamy do lodówki na około 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy z niego krążki, które wkładamy do foremki na tartaletki i nakłuwamy widelce.
3. Foremki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy z pieca i chłodzimy, wyjmujemy z foremek.
4. Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy wodę i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy płomień i gotujemy całość przez 20 minut, aż cukier się skarmelizuje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy ¾ szklanki śmietany. Następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Gotujemy około 10 minut, aż karmel się rozpuści. Dodajemy ziarenka wanilii i mieszamy, pozostawiamy do wystygnięcia.
5. W rondelku podgrzewamy ¼ szklanki śmietany, ale aby się nie zagotowała. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i odstawiamy na około 5 minut. Mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie ganache.
6. Na każdy spód talaretki dodajemy 2 łyżki drobno posiekanych orzechów, 3 łyżeczki karmelu oraz 1 łyżeczkę ganache.