smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Spiralki drożdżoe z makiem

Składniki

aromat migdałowy
kilka kropli
bakalie
200 g
cukier
4 łyżki
drożdże
100 g
jajka
3 sztuki
jogurt
1 szklanka
kasza manna
2-3 łyżki
mąka
5 szklanek
margaryna
3/4 kostki
masa makowa
900 g
sól
szczypta

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Zimną margarynę siekamy z mąką, dodajemy 2 jajka, gęsty jogurt (może być śmietana), sól i drożdże. Wszystko zagniatamy i wkładamy do lodówki bez przykrycia na co najmniej 1 godzinę (może być cała noc).

2. Przygotowujemy masę do spiralek. Masę makową, 1 jajko, kaszę mannę, dowolne bakalie i aromat dokładnie mieszamy.

3. Ciasto dzielimy na dwie części, a każdą cienko rozwałkowujemy, smarujemy połową masy makowej i zawijamy w rulon.

4. Zawinięte ciasto kroimy na paski o szerokości około 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po wystygnięciu smarujemy lukrem.

Najczęściej czytane