smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Ślimaczki serowe

Składniki

ciasto francuskie
400 g
jajka
1 sztuka
salami
9-12 plastrów
tymianek
1 łyżka
żółty ser
150 g

Sposób przygotowania

1. Ser trzemy na tarce, a ciasto francuskie rozwałkowujemy starając się zrobić prostokąt. Następnie posypujemy je startym serem i układamy na nim plasterki salami. Ciasto rolujemy i owijamy papierem do pieczenia. Wkładamy na 20 minut do lodówki.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Roztrzepujmy jajko, a roladę kroimy na cienkie plastry, które smarujemy jajkiem i sypiemy suszonym tymiankiem. Krążki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 18-20 minut na złoty kolor, a pod koniec delikatnie obracamy na drugą stronę.

3. Można podawać na ciepło lub zimno.

Najczęściej czytane