smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Sernik cytrynowy

Składniki

aromat cytrynowy
2-3 krople
budyń śmietankowy
2 łyżki
cukier
300 g
cukier puder
2 łyżki
jajka
5 sztuk
ser twarogowy
1 kg
skórka cytryny
1 łyżka
śmietana 36%
150 ml
sok cytrynowy
1 łyżka

Sposób przygotowania

1. Ser trzy razy mielimy na maszynce o małych oczkach, a następnie umieszczamy w misce. Ucieramy go z cukrem. Następnie dodajmy po jednym jajku, kolejne dopiero wtedy, kiedy poprzednie jest dokładnie wymieszane z serem. Dodajemy skórkę, aromat i budyń. Całość miksujemy.

2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a dno i brzegi smarujemy masłem. Wlewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy 60-70 minut.

3. Po około 50 minutach pieczenia robimy polewę. Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Polewę wlewamy na wierzch ciasta. Pieczemy pozostałem 10-20 minut.

4. Piernik po upieczeniu chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Najczęściej czytane