1. Schab umyj i osusz, następnie natnij i rozłóż jak książkę. Mięso rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy w chłodne miejsce.
2. Pieczarki obieramy i siekamy. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, siekamy cebulę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i odsączone suszone grzyby (wodę po grzybach można wykorzystać do sosu). Wszystko smażymy około 5 minut. Studzimy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztrzepane jajko oraz tartą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzą do smaku.
3. Farsz wykładamy na schab, który następnie rolujemy. Całość obwiązujemy sznurkiem. Pieczemy 70 minut w temperaturze 180°C.
4. Kaszę (np. pęczak) opłukujemy i wrzucamy do gotującej się wody. Marchewką i cukinię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Warzywa wrzucamy do kaszy pod koniec gotowania. Wszystko odsączamy.
5. Kaszę z warzywami przekładamy na półmisek, a na niej układamy pokrojoną w plastry roladę.
6. Z wody po suszonych grzybach można przygotować sob. Szalotkę smażymy na maśle, dodajemy łyżkę mąki i zaprawiamy śmietaną.