smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Pulpeciki rybne w galarecie

Składniki

bułka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
filet z halibuta
400 g
filet z łososia
300 g
imbir
korzeń wielkości kciuka
jajka
1 sztuka
kapary
do dekoracji
liście laurowe
2-3 listki
masło
1 łyżka
pieprz
do smaku
sok cytrynowy
z 2 cytryn
sól
do smaku
włoszczyzna
pęczek
żelatyna
2-3 łyżki
ziele angielskie
kilka ziaren

Sposób przygotowania

1. Z włoszczyzny i przypraw gotujemy około 1,5 l bulionu.

2. Na maśle smażymy drobno posiekany czosnek, cebulę i imbir.

3. Rybę mielimy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy imbir z cebulą i czosnkiem oraz rozmoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie łączymy i formujemy z masy niewielkie kuleczki.

4. Doprowadzamy bulion do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, wkładamy pulpeciki i gotujemy przez 15 minut. Ugotowane pulpeciki wyjmujemy, układamy na talerzu, a wywar przecedzamy tak, aby był klarowny.

5. 500 ml wywaru odlewamy, dodajemy sok z cytryny i żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie płyn podgrzewamy, ale tak aby się nie zagotował, doprawiamy do smaku solą.

6. Pulpeciki zalewamy płynem, czekamy aż wystygnie i stężeje, a potem wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy kaparami.

Najczęściej czytane