1. Pomidory (śliwkowe) kroimy na połowy, wydrążamy miąższ i nacieramy ich wnętrze pastą pomidorową.
2. Tak przygotowane pomidory układamy przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 12-15 minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
3. Przygotowujemy majonez. Łączymy w mikserze lub za pomocą ręcznej trzepaczki żółtka, sok i drobno zmieloną skórkę z cytryny. W czasie miksowania albo ubijania żółtek ręcznie dodajemy stopniowo oliwę, aż powstanie gęsta masa.
4. Dodajemy odsączonego tuńczyka z puszki i kapary, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Gotową masą polewamy pieczone połówki pomidorów, ozdabiamy pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podgrzewamy przed podaniem chwilę w piekarniku lub serwujemy na zimno.