1. Mąkę wsypujemy na blat, w środku tworzymy pięścią dołek, do którego wbijamy jajko, wlewamy oliwę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę ciepłej wody, a jeśli za bardzo klejące – mąki. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
2. Robimy farsz. Ziemniaki i buraki gotujemy (można też upiec), aż warzywa będą miękkie. Buraki i ziemniaki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z serem, przyprawami i koperkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy kółka o średnicy ok. 5 cm. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi.
4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 4 minuty. Można podawać z masłem koperkowym.