Piernik sam w sobie jest suchym ciastem, dlatego często jest przekładany dżemem lub powidłami i wtedy nabiera prawdziwego smaku.
1.Goździki i korzenie utłuc razem na proszek. Miód rozpuścić w rondlu na ogniu, dodać utłuczone goździki i cynamon oraz margarynę.
2. W donicy utrzeć całe jajka cukier, wlać ciepły miód – mieszając, następnie śmietanę, wyspać mąkę wymieszaną z sodką – masę chwilę ucierać.
3. Dodać następnie orzechy, wymieszać, włożyć do wąskich blaszek, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką ( do ¾ wysokości).
4. Piec około godziny w średnio gorącym piekarniku. Piernik po upieczeniu powinien lekko odstawać od brzegów formy, a patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy.
5. Z formy wyjąć po lekkim przestygnięciu. Jeszcze ciepły – przekrajać, posmarować powidłami lub dżemem na grubość ½ cm, a po przełożeniu przykryć deseczką i nieco obciążyć. Piernik można polukrować.