1. Rodzynki moczymy w rumie. Czekoladę siekamy i wsypujemy do rondelka, wlewamy mocną kawę i alkohol. Rondelek kładziemy na garnku z gorącą wodą i mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia.
2. Jajka ucieramy, oddzielając białka od żółtek. Z białek i cukru ucieramy sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem waniliowym na kogel-mogel. Dodajemy do czekolady i mieszamy rózgą.
3. W osobnym naczyniu ubijamy zimną śmietanę, którą przekładamy do masy czekoladowej i szybko mieszamy rózgą. Dodajemy odsączone rodzynki, a następnie wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy z pianą z białek i przekładamy do prostokątnej formy do pieczenia wyścielonej folią, wierzch formy również zakrywamy formą. Wstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.
4. Przed podaniem wstaw na 45 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego musu zdejmujemy folię i ozdabiamy startą czekoladą.