1. Dojrzałe pomidory (najlepiej śliwkowe) grubo kroimy.
2. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pomidory. Gotujemy około 5 minut, aż do pofalowania się skórki. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
3. Dodajemy podgrzany wywar z warzyw i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek przykrywką i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
4. Migdały mielimy i lekko prażymy przez około 1-2 minuty na rozgrzanym grillu, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Nie powinny zbyt mocno ściemnieć!
5. Wywar pomidorowy zdejmujemy z ognia, przelewamy do miksera i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
6. Zupę przelać przez sito, aby usunąć skórki i pestki.
7. Ponownie wlewamy zupę do garnka, dodajemy mleko lub niskotłuszczową śmietankę, migdały, cukier i wszystko mieszamy oraz podgrzewamy. Na krótko przed podaniem dodać pokrojoną w pasku świeżą bazylię.