smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Gęś pieczona z ananasem i jabłkami

Składniki

ananas
1 sztuka
czosnek
6 ząbków
gęś
1 sztuka
jabłka
4 sztuki
majeranek
4 łyżki
miód
3 łyżki
olej rzepakowy
kilka kropli
pieprz
do smaku
sól
do smaku

Sposób przygotowania

1. Gęś nacieramy mieszanką przygotowaną z majeranku, oleju, soli, pieprzy oraz czosnku przeciśniętego przez praskę. Tak przygotowaną gęś odstawiamy na noc do lodówki.

2. Kolejnego dnia faszerujemy gęś pokrojonymi w ósemki jabłkami oraz twardym środkiem z ananasa. Można dodać również trochę majeranku i kilka ząbków czosnku.

3. Gęś przekładamy do brytfanki i pieczemy trzy godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Co 15 minut podlewamy ją wytopionym tłuszczem.

4. Przez ostatnie 15-20 minut pieczenia smarujemy kaczkę miodem i obkładamy plastrami ananasa.

Najczęściej czytane