smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Ekspresowe curry z kurczaka

Składniki

bulion drobiowy
2 szklanki
cebule
2 średnie sztuki
czerwona papryka
1 sztuka
filet z piersi kurczaka
2 sztuki
groszek
1/2 szklanki
jogurt naturalny
200 g
kolendra
1 łyżka
olej
3 łyżki
ryż
do podania
sól
do smaku
łagodne curry
1 czubata łyżka

Sposób przygotowania

1. Myjemy mięso i suszymy. Pierś kroimy na kawałki, solimy i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy, a paprykę kroimy na paski.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej cebulę. Następnie dodajemy mięso, które smażymy 5 minut. Dodajmy paprykę oraz całość smażymy 3 minuty. Wsypujemy curry, które dobrze rozprowadzamy. Wlewamy bulion (może być warzywny albo sama woda) oraz dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy 15 minut, a następnie zaprawiamy jogurtem. Przed podaniem posypujemy kolendrą.

3. Podajmy z ugotowanym na sypko ryżem.

Najczęściej czytane