smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Drożdżówki z makiem

Składniki

cukier
4 łyżki
drożdże
2 dag
jajka
2 sztuki
mąka
3 szklanki
masa makowa
1 puszka
masło
1/2 kostki
śmietana
2/3 szklanki

Sposób przygotowania

1. W misce rozgniatamy drożdże, dodajemy cukier i śmietanę. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Do zaczynu dodajemy mąkę, 1 jajko, miękkie masło i wszystko zagniatamy. Odstawiamy na godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Z placka wycinamy 40 kółek, na które nakładany porcję gotowej masy makowej.

3. Kółka składamy na połowę. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczmy w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Najczęściej czytane