1. Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem, a następnie dodajemy zimne masło. Całość siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy śmietanę i aromat waniliowy. Zagniatamy ciasto, przekładamy je do miski i nakrywamy folią spożywczą. Ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny, a po wyjęciu trzymamy je jeszcze 30 minut w pokojowej temperaturze.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, tak aby uformować prostokąt o wymiarach ok 16x65 cm. Prostokąt kroimy na równe trójkąty. W najszerszej części trójkąta kładziemy ½ łyżeczki dżemu i zawijamy rogaliki. Brzegi rogalików smarujemy białkiem, aby mieć pewność, że się nie rozkleją w czasie pieczenia.
3. Rogaliki kładziemy na blasze, która jest wyłożona pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut, aż będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.