smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Burgery z grillowanego kurczaka

Składniki

bułka hamburgerowa
4 sztuki
chili
1 łyżka
czosnek
1 główka
olej słonecznikowy
100 ml
pierś kurczaka
2 sztuki
pomidory
1 sztuka
rukola
kilka listków
sok cytrynowy
z 1/2 cytryny
sól
do smaku
sos tabasco
kilka kropli
żółtko
1 sztuka

Sposób przygotowania

1. Piersi przecinamy na połowę. Olej mieszamy z chili i tabasco, dodajemy sól do smaku. Piersi moczymy w tak przygotowanej marynacie i odstawiamy na bok.

2. Ucinamy czubek główki czosnku, który kładziemy na ruszt i pieczemy tak długo, aż zmięknie i nabierze kremowej konsystencji.

3. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą, dodajemy żółtko, a także stopniowo wlewamy olej i kręcimy majonez. Na końcu dodajemy sok wyciśnięty z ½ cytryny.

4. Pierś kładziemy na ruszt i pieczemy z obu stron, aż się zrumieni. Następnie zdejmujemy i odstawiamy.

5. Bułki przecinamy i lekko podpiekamy z przeciętnych stron. Smarujemy podpieczone strony przygotowanym majonezem, układamy listki rukoli, plastry pomidora i kawałki mięsa. Składamy bułki, spinamy wykałaczkami i podajemy.

Najczęściej czytane