1. Piersi przecinamy na połowę. Olej mieszamy z chili i tabasco, dodajemy sól do smaku. Piersi moczymy w tak przygotowanej marynacie i odstawiamy na bok.
2. Ucinamy czubek główki czosnku, który kładziemy na ruszt i pieczemy tak długo, aż zmięknie i nabierze kremowej konsystencji.
3. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą, dodajemy żółtko, a także stopniowo wlewamy olej i kręcimy majonez. Na końcu dodajemy sok wyciśnięty z ½ cytryny.
4. Pierś kładziemy na ruszt i pieczemy z obu stron, aż się zrumieni. Następnie zdejmujemy i odstawiamy.
5. Bułki przecinamy i lekko podpiekamy z przeciętnych stron. Smarujemy podpieczone strony przygotowanym majonezem, układamy listki rukoli, plastry pomidora i kawałki mięsa. Składamy bułki, spinamy wykałaczkami i podajemy.