1. Na rozgrzanym smalcu trzeba podsmażyć pokrojone w kostkę mięso i posiekaną cebulę, posypane sproszkowaną papryką i wymieszane.
2. Następnie dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek, dodać niewielką ilość wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny).
3. Po tym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory oraz pokrojone w paski papryki, dolać jeszcze nieco wody i dusić (kilkanaście minut), aż ziemniaki zmiękną.
4. Na koniec do zupy dodawać kawałki ciasta zagniecione z jajka, soli i mąki i uformowane w palcach w nieduże kluseczki ("czipetki", z węg. csipetke; można też nie zagniatać ciasta, tylko zrobić lane kluski); bogracz jest gotowy do spożycia, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię.