smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Bogracz

Składniki

cebula
2 sztuki
czerwona papryka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
jabłka
1 sztuka
kminek
1/2 łyżeczki
mąka
1,5 szklanki
mięso wołowe
0,5 kg
papryka
1 łyżeczka
pomidory
2 sztuki
smalec
8 dag
sól
do smaku
zielona papryka
1 sztuka
ziemniaki
0,5 kg

Sposób przygotowania

1. Na rozgrzanym smalcu trzeba podsmażyć pokrojone w kostkę mięso i posiekaną cebulę, posypane sproszkowaną papryką i wymieszane.

2. Następnie dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek, dodać niewielką ilość wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny).

3. Po tym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory oraz pokrojone w paski papryki, dolać jeszcze nieco wody i dusić (kilkanaście minut), aż ziemniaki zmiękną.

4. Na koniec do zupy dodawać kawałki ciasta zagniecione z jajka, soli i mąki i uformowane w palcach w nieduże kluseczki ("czipetki", z węg. csipetke; można też nie zagniatać ciasta, tylko zrobić lane kluski); bogracz jest gotowy do spożycia, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię.

Najczęściej czytane