smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to potrawa z mięsa i cebuli, wymyślona w XIX wieku przez Carême Marie Antoine.

Składniki

cebula
1 sztuka
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
mąka
1 łyżka
ostra papryka
szczypta
pieczarki
30 dag
pieprz
do smaku
polędwica wołowa
50 dag
rosół
1 szklanka
śmietana
1 łyżeczka
sól
do smaku

Sposób przygotowania

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę, następnie podsmażyć i przełożyć do rondla.

2. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla, wlać rosół, dodać koncentrat i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.

3. Mąkę rozprowadzić odrobiną wody i wlać do mięsa. Poczekać, aż się zagotuje. Dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i papryką.

4. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

Najczęściej czytane