smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Bigos hultajski

Składniki

bulion wołowy
kilka szklanek
cebula
1 sztuka
kapusta kwaszona
1,5 l
mąka pszenna
1 łyżka
mięso wołowe
1 kg
smalec
3-4 łyżki

Sposób przygotowania

1. Na dnie garnka roztopić smalec lub słoninę.

2. Dodać kwaszoną kapustę.

3. Dolać bulion wołowy i dusić przez około pół godziny.

4. Mięso wołowe pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty.

5. Z łyżki mąki, łyżki smalcu i posiekanej cebuli przygotować zasmażkę, dodać do garnka.

6. Dusić wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, dopóki bigos nie ściemnieje.

7. Można podawać z pokrojoną w kawałki i podsmażoną kiełbasą.

Najczęściej czytane