smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Włoskie migdałowce

Składniki

cukier
2/3 szklanki
jajka
2 sztuki
likier migdałowy
2 łyżki
mąka pszenna
1,5 szklanki
masło
3 łyżki
migdały
20 dag
proszek do pieczenia
1 łyżeczka

Sposób przygotowania

1. Mąkę i cukier mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia i masło, a następnie jajka. Wlewamy 2 łyżki likieru migdałowego i zagniatamy ciasto, dodając w tym czasie migdały.

2. Ciasto chłodzimy 30 minut, po czym dzielimy je na porcje. Formujemy z nich wałeczki, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Nadajemy wałeczkom płaski kształt za pomocą dłoni. Pieczemy w temperatury 200°C przez 15 minut.

3. Wałeczki wyjmujemy, tniemy na 55 plastrów i pieczemy jeszcze 10 minut.

Najczęściej czytane