smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Toskańska zupa fasolowa

Składniki

biała fasola
225 g
czosnek
2 ząbki
kostka rosołowa
1 sztuka
mleko
150 ml
oliwa
1 łyżka
oregano
2 łyżki
pieprz
do smaku
sól
do smaku

Sposób przygotowania

1. Suchą fasolę (najlepiej lima, białą, maślaną) należy namoczyć przez noc lub zamiast suchej fasoli użyć 840 g fasoli z puszki.

2. Namoczoną fasolę pozostawić do odsączenia. Zagotować wodę w garnku, do której wkładamy fasolę i gotujemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy jeszcze przez 30 minut, aż fasola będzie miękka.

3. Fasolę przekładamy do innego naczynia, a zawiesinę, w której się gotowała odkładamy na bok (nie wylewamy). Jeżeli używamy fasoli z puszki, pozostawiamy tylko do odsączenia i zachowujemy zawiesinę po niej.

4. Rozgrzać olej na dużej patelni i wrzucić czosnek, który smażymy do brązowego koloru. Dodajemy fasolę oraz 400 ml zawiesiny. Jeśli jest jej zbyt mało, dolewamy wodę. Dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową (warzywnego lub drobiowego). Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

5. Zawartość patelni zmiksować lub rozgnieść ręcznie. Doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodajemy mleko.

6. Gotową zupę umieszczamy w garnku i ponownie podgrzewamy, ale unikamy zagotowania. Na krótko przed podaniem dodajemy świeżo posiekane oregano.

Najczęściej czytane