smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Tortille z mięsem mielonym

Składniki

cebula
1 średnia sztuka
cukier
do smaku
cynamon
1/2 łyżeczki
czerwona fasola
2 puszki
czosnek
2 ząbki
kminek
1 łyżeczka
kolendra
do smaku
krojone pomidory
1 puszka
liście laurowe
1 sztuka
mielona wołowina
400 g
olej
3 łyżki
papryczka chili
1 sztuka
papryka jalapeno
kilka krążków
pieprz
do smaku
ryż
200 g
sok z limonki
1 łyżka
sól
do smaku
słodka papryka
1 łyżeczka
tortille
2 sztuki

Sposób przygotowania

1. Siekamy czosnek, cebulę i chili, fasolę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim czosnek i cebulę, dodajemy chili oraz wymieszane przyprawy: paprykę, kminek i cynamon. Następnie dodajemy mięso i smażymy na brązowy kolor.

2. Dodajemy pokrojone pomidory wraz z zalewą, liść laurowy. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Wszystko dusimy 15 minut. Następnie dodajemy fasolę i wszystko dusimy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy sok z limonki.

3. Gotujemy ryż i podgrzewamy tortillę (w piekarniku lub mikrofalówce). Chili podajemy z kawałkami ostrej papryki jalapeno i świeżą kolendrą.

Najczęściej czytane