smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Steki z łososia z rusztu w sosie z zielonego pieprzu

Składniki

białe wytrawne wino
50 ml
bulion drobiowy
100 ml
masło
1 łyżka
olej
2 łyżki
pieprz
do smaku
śmietana 36%
125 ml
sól
do smaku
szalotka
2 sztuki
zielony pieprz
3 łyżki z zalewy
łosoś
4 dzwonki

Sposób przygotowania

1. W rondlu rozgrzewamy masło, szklimy na nim drobno posiekaną szalotkę.

2. Wlewamy wino i bulion (może być rybny), trzymamy na ogniu, aż ¼ płynu odparuje.

3. Dodajemy połowę zielonego pieprzu, lekko rozgniatając wcześniej ziarna, wlewamy śmietanę i trzymamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

4. Przecedzamy sos przez drobne sitko do drugiego rondelka, dodajemy resztę pieprzu, ewentualnie doprawiamy do smaku solą.

5. Steki z łososia oprószamy solą i pieprzem, smarujemy olejem, pieczemy na ruszcie (ok. 3 minuty z każdej strony), podajemy z gorącym sosem.

Najczęściej czytane