smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Ślimaczki w pistacjach

Składniki

cukier
4 łyżki
jajka
1 sztuka
konfitura z maliny
2/3 szklanki
mąka pszenna
1,5 szklanki
masło
1/2 kostki
pistacje
5-6 łyżek
skórka cytryny
1 łyżeczka

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, jajko i skórkę z cytryny. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy konfiturą (może być też truskawkowa). Ciasto zwijamy, a rulon obsypujemy posiekanymi pistacjami. Następnie tniemy go w cienkie plasterki.

3. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15 minut.

Najczęściej czytane