smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Sałatka żmudzka

Składniki

biała fasola
3/4 szklanki
biała kapusta
10 dag
burak czerwony
1 sztuka
cebula
1 sztuka
kiszone ogórki
1 sztuka
kminek
1 łyżka
koperek
do smaku
majonez
1/2 szklanki
marchewka
1 sztuka
natka pietruszki
do smaku
pomidory
2 sztuki
rzepa
1 sztuka
sól
do smaku
szczypiorek
pęczek
ziemniaki
2 sztuki

Sposób przygotowania

1. Fasolkę opłucz, mocz w przegotowanej wodzie przez całą noc.

2. Następnego dnia zmień wodę i ugotuj fasolę. Odcedź i zostaw do przestygnięcia.

3. Ziemniaki i buraka ugotuj w łupinkach, zahartuj polewając wodą, obierz i pokrój w kosteczkę.

4. Pomidory umyj, ogórek obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

5. Kapustę poszatkuj, oprósz solą i ugniataj rękoma, aż zacznie puszczać sok.

6. Marchewkę i rzepę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

7. Cebulę obierz i pokrój na kosteczkę. Natkę, szczypiorek i koperek posiekaj.

8. Wszystkie przygotowane warzywa wymieszać w dużej misce, dodaj majonez i przypraw do smaku.

Najczęściej czytane