smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Sałatka z pieczoną dynią

Składniki

czerwony ocet winny
4 łyżki
dynia hokkaido
1 mała sztuka
migdały
100 g
miód
2 łyżki
olej rzepakowy
10 łyżek
pieprz
do smaku
pomidory
4 sztuki
rukola
100 g
sałata rzymska
1 mała sztuka
ser twarogowy
100 g
sól
do smaku
szynka
do smaku

Sposób przygotowania

1. Dynie kroimy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w ósemki i wykładamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25-30 minut, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię studzimy.

2. Miód, ocet winny i 8 łyżek oleju mieszamy, aby powstał sos. Migdały prażymy na suchej patelni.

3. Na umytych i osuszonych liściach sałaty i rukoli kładziemy połówki pomidorów, kawałki upieczonej dyni (jeśli jest to dynia hokkaido, to nie trzeba obierać jej ze skórki), posypujemy migdałami i dodajemy pokruszone kawałki sera (np. riccoty). Polewamy sosem i podajemy.

Najczęściej czytane