smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Rostbef z sosem tatarskim

Składniki

czosnek
2 ząbki
mąka
1 łyżka
musztarda
1 łyżki
oliwa
2 łyżki
pieprz
1 łyżeczka
rostbef
1,5 kg
rozmaryn
1 gałązki
sól
1 łyżeczka
tymianek
kilka gałązek

Sposób przygotowania

1. Do oliwy dodajemy posiekany czosnek, musztardę (najlepiej Dijon, rosyjską lub inną ostrą), pieprz, sól i posiekane zioła.

2. W takiej marynacie umieszczamy umyte i osuszone mięso przez kilka godzin. Następnie mięso wyjąć z marynaty, oprószyć mąką, aby podczas pieczenia nie straciło soków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Jeżeli chcemy, aby mięso było bardziej przypieczone, pozostawiamy jeszcze je w piekarniku przez 15 minut. Pieczeń można zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjąć i przestudzić.

3. Rostbef podawać na zimno pokrojony w plastry z sosem tatarskim.

Najczęściej czytane