smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Roladki z łososiem

Składniki

cytryna
1/2 sztuki
jajka
2 sztuki
majonez
2 łyżki
mąka
1 szklanka
mleko
1 szklanka
olej
1-2 łyżki
pieprz
do smaku
sałata masłowa
kilka liści
sól
do smaku
wędzony łosoś
300 g
woda
1/2 szklanki

Sposób przygotowania

1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i wodę. Następnie wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką i odstawiamy na co najmniej 30 minut.

2. Na patelnie wlewamy olej i smażymy naleśniki. Następnie je studzimy.

3. Sałatę myjemy i dokładnie suszymy ściereczką. Każdy naleśnik smarujemy majonezem i układamy na nim cienkie plastry łososia i każdy skrapiamy cytryną i oprószamy pieprzem. Rolujemy go i owijamy folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy do lodówki.

4. Przed podaniem pokrój naleśnikową roladę na kawałki.

Najczęściej czytane