smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Rolada schabowa

Składniki

bułka tarta
2 łyżki
cebula
1 nieduża sztuka
cukinia
1 mała sztuka
jajka
1 sztuka
kasza
300 g
masło
1 łyżka
natka pietruszki
2 łyżki
pieczarki
6 średnich sztuk
pieprz
do smaku
schab bez kości
400 g
sól
do smaku
suszone grzyby
20 g

Sposób przygotowania

1. Schab umyj i osusz, następnie natnij i rozłóż jak książkę. Mięso rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy w chłodne miejsce.

2. Pieczarki obieramy i siekamy. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, siekamy cebulę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i odsączone suszone grzyby (wodę po grzybach można wykorzystać do sosu). Wszystko smażymy około 5 minut. Studzimy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztrzepane jajko oraz tartą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzą do smaku.

3. Farsz wykładamy na schab, który następnie rolujemy. Całość obwiązujemy sznurkiem. Pieczemy 70 minut w temperaturze 180°C.

4. Kaszę (np. pęczak) opłukujemy i wrzucamy do gotującej się wody. Marchewką i cukinię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Warzywa wrzucamy do kaszy pod koniec gotowania. Wszystko odsączamy.

5. Kaszę z warzywami przekładamy na półmisek, a na niej układamy pokrojoną w plastry roladę.

6. Z wody po suszonych grzybach można przygotować sob. Szalotkę smażymy na maśle, dodajemy łyżkę mąki i zaprawiamy śmietaną.

Najczęściej czytane