smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Pieróg nadziewany szpinakiem

Składniki

czosnek
2 ząbki
feta
200 g
gałka muszkatołowa
do smaku
jajka
2 sztuki
kminek
do smaku
mąka
1,5 szklanki
masło
1 łyżka
pieprz
do smaku
sól
do smaku
szpinak
200 g
woda
3/4 szklanki

Sposób przygotowania

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i jedno jajko. Mieszamy i powoli wlewamy około ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody. Wyrabiamy ciasto, a jak będzie elastyczne i gładkie, przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 30 minut.

2. Szpinak płuczemy, czosnek siekamy. Na patelni topimy masło, podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Jak liście zaczynają tracić jędrność przekładamy wszystko na sito, aby odsączyć z płynu. Wszystko studzimy.

3. Szpinak doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.

4. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego dwa duże krążki. Na każdy nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi kładziemy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy kminkiem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C około 30 minut.

Najczęściej czytane