smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Piernik z bakaliami i polewą

Składniki

cukier brązowy
12,5 dag
gorzka czekolada
10 dag
jajka
2 sztuki
kakao
1 łyżka
kandyzowana skórka pomarańczy
5 dag
kawa
1/4 szklanki
mąka
25 dag
masło
7,5 dag
migdały
5 dag
miód
1/2 szklanki
orzechy laskowe
5 dag
orzechy włoskie
5 dag
powidła śliwkowe
1/2 słoika
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
przyprawa do pierników
1/2 opakowania
rodzynki
5 dag
rum
1/2 kieliszka
śmietana 36%
1/2 szklanki
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
suszone śliwki
5 dag
szynka
2 sztuki

Sposób przygotowania

1. Miód (najlepiej gryczany) zagotuj z cukrem, masłem, kawą, kakao i przyprawą do pierników.

2. Ostudź, wbij jajka i zmiksuj. Wsyp mąkę (pszenną pełnoziarnistą) z proszkiem do pieczenia i sodę, następnie zmiksuj.

3. Do ciasta dodaj ¾ posiekanych bakalii. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem blachy.

4. Piecz przez 45 minut (180°C). Ostudź przekrój na 2 placki i przełóż powidłami.

5. Śmietanę mocno podgrzej z połamaną czekoladą i mieszając rozpuść. Polewę ostudź i wymieszaj z rumem.

6. Wierzch ciasta polej polewą, posyp odłożonymi bakaliami, odstaw do wystudzenia.

Najczęściej czytane