smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Omlet

Składniki

cebula
1 sztuka
jajka
8 sztuk
kiełbasa
150 g
mąka
1 łyżeczka
papryka
1/2 sztuki
pieprz
do smaku
pomidory
1 sztuka
sól
do smaku
szczypiorek
2 łyżki
ziemniaki
1 sztuka

Sposób przygotowania

1. Ziemniaka gotujemy z łupiną i odcedzamy, kiedy będzie jeszcze twardy. Obieramy go ze skóry i kroimy w plastry.

2. Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę, cebulę siekamy, pomidora kroimy w cząstki.

3. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy kiełbasę, po chwili dodajemy ziemniaka i smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie dodajemy cebulę, paprykę oraz pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym smażymy przez 5 minut.

4. Jajka ubijamy z łyżeczką mąki, doprawiając solą i pieprzem , na delikatną, puszystą masę. Masę wlewamy na patelnię i kiedy spód się zrumieni, to przewracamy na drugą stronę.

5. Omlet podajmy posypany posiekanym szczypiorkiem.

Najczęściej czytane