smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Oliwkowe pingwiny

Składniki

biała rzodkiew
1 sztuka
czarne oliwki
12 dużych i 12 małych sztuk
czerwony pieprz
12 ziarenek
marchewka
1 sztuka
natka pietruszki
kilka listków
ser śmietankowy
2 łyżki

Sposób przygotowania

1. Myjemy rzodkiew, obieramy i kroimy na 12 plastrów. Duże oliwki bez pestek nacinamy małym nożykiem wzdłuż i wypełniamy serkiem (najlepiej typu Philadelphia, ale może być też feta). Ugotowaną na półtwardo marchewkę kroimy na plastry i w każdym wycinamy mały trójkąt. W taki sposób tworzymy nogi oraz dziób dla każdego pingwina.

2. Dziób wkładamy do małej oliwki pozbawionej pestki w miejsce otworu po niej. Łepek łączymy wykałaczką z brzuszkiem z dużej oliwki i nogami z marchewki. Od razu możemy przypiąć do lodowej kry z rzodkwi.

3. Frak pingwina dekorujemy listkiem natki pietruszki i ziarenkiem pieprzu. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

Najczęściej czytane