smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Minestrone

Składniki

biała kapusta
1/4 główki
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
fasola flageolet
210 g
liście laurowe
3 listki
marchewka
1 sztuka
oliwa
1 łyżka
parmezan
do posypania
pieprz
do smaku
pomidory
450 g
por
1 sztuka
rozmaryn
2 gałązki
seler naciowy
1 łodyga
sól
do smaku
słonina pancetta
100 g
tymianek
2 gałązki
woda
600 ml
wywar mięsny
600 ml
ziemniaki
1 sztuka

Sposób przygotowania

1. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, do którego wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę, posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i całość smażymy około 5 minut do czasu aż cebula stanie się miękka i nabierze złotobrązowego koloru.

2. Dodajemy obranego i pokrojonego w małą kostkę ziemniaka, obraną i pokrojoną w plasterki marchew, pokrojonego w prążki pora, pokrojoną w paski kapustę, pokrojony w plasterki seler i całość dusimy przez 2 minuty od czasu do czasu mieszając, aż warzywa pokryją się warstwą oliwy.

3. Dodajemy pomidory posiekane z puszki, odsączoną i opłukaną fasolę z puszki, liście laurowe, rozmaryn, tymianek. Całość zalewamy podgrzanym wywarem mięsnym (może być drobiowy) rozpuszczonym w wodzie i wszystko mieszamy. Garnek przykrywamy i gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.

4. Wyjmujemy zioła, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Najczęściej czytane