smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Kalabryjska zupa grzybowa

Składniki

cebula
1 sztuka
chleb
8 kromek
czosnek
2 ząbki
grzyby
450 g
masło
50 g
mleko
300 ml
oliwa
2 łyżki
pieprz
do smaku
ser gruyere
75 g
sól
do smaku
wywar warzywny
850 ml

Sposób przygotowania

1. Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni, na którą wrzucamy posiekaną cebulę i dusimy przez 3-4 minuty, aż nabierze brązowego koloru.

2. Grzyby (pieczarki, borowiki i boczniaki) przecieramy wilgotnym ręcznikiem. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki.

3. Grzyby umieszczamy na patelni i smażymy krótko na gorącej oliwie cały czas mieszając.

4. Dodajemy mleko i całość zagotować. Przykrywamy patelnię i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Następnie cały czas mieszając dodajemy podgrzany wywar.

5. Chleb (może być bagietka) podpiekamy z obu stron na gorącym grillu. Rozpuszczone masło mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i polewamy pieczony chleb.

6. Kromki chleba przekładamy na talerze i przelewamy gorącą zupę doprawioną solę i pieprzem. Całość posypujemy serem i podajemy od razu.

Najczęściej czytane