smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą

Składniki

biały pieprz
do smaku
boczek parzony
12 plastrów
bułka hamburgerowa
6 sztuk
cebula
3 sztuki
cytryna
1 sztuka
czosnek
5 ząbków
kminek
6 g
korniszony
150 g
mięso mielone wołowe
1 kg
musztarda Dijon
1 łyżeczka
natka pietruszki
30 g
olej słonecznikowy
kilka kropli
oliwa
do smażenia
papryczka chili
1,5 sztuki
pomidory
1 sztuka
seler naciowy
30 g
sól
do smaku
żółtko
2 sztuki

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, po czym wrzucamy pokrojony boczek w poprzek w cienkie paski, a następnie dodajemy dwie pokrojone w drobną kostkę cebule. Wszystko smażymy 2 minuty.

2. Zawartość patelni przekładamy do miski i studzimy. Następnie dodajemy całość do mięsa mielonego. Całość mieszamy. Dodajemy roztarty w moździerzu kminek i trzy posiekane ząbki czosnku. Papryczkę pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kosteczkę, po czym dodajemy do mięsa.

3. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i białym zmielonym pieprzem. Wyrabiamy całość dodając niewielką ilość oliwy z oliwek. Dłonie skrapiamy olejem słonecznikowym i formujemy kulki z mięsa, a następnie z każdej z kulek tworzymy krążek o grubości około 1-1,5 centymetra nożem wyrównując z każdej strony krawędzie. Krążki kładziemy na talerz i przykrywamy folią spożywczą.

4. Trzecią cebulę kroimy w plastry (około 0,5 cm grubości), pomidor w grube (ok. 1 cm) plastry. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, białym pieprzem i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku.

5. Patelnię grillową natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego zamoczonego w oleju słonecznikowym. Następnie na niej grillujemy plastry pomidora i cebuli z obu stron. Tak grillowane warzywa przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

6. Pokrojone bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika na 2 minuty.

7. Przygotowujemy sos. Liście selera naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy trochę soli, oliwy z oliwek i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość ucieramy, a następnie przekładamy do miseczki.

8. Do utartej masy dodajemy 2 żółtka, sok z ½ cytryny, płaską łyżeczkę musztardy Dijon i całość mieszamy. Mieszając dodajemy trochę oliwy z oliwek.  Na końcu dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę korniszony oraz połowę papryczki chili pozbawionej nasion i drobno posiekanej.

8. Mięso smażymy na natłuszczonej patelni grillowej przez 2 minuty z każdej ze stron. Bułki wyciągamy z piekarnika, na spód kładziemy sos, mięso, znów sos, a następnie grillowanego pomidora, kilka krążków grillowanej cebuli i całość nakrywamy wierzchem bułki. Talerz można udekorować sosem.

Najczęściej czytane